Finanțare: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Perioada de implementare: 1.07.2022 – 15.11.2022
Totalul proiectului: 87,600 lei
Finanțare nerambursabilă AFCN: 69,900 lei
Contribuția AMB: 13,700 lei
Contribuția Muzeului de Etnografie Brașov: 4,000 lei
Parteneriat: Muzeul de Etnografie Brașov
Obiectivele proiectului:
- Recuperarea și valorificarea informațiilor din domeniul gastronomiei și civilizației mesei la români;
- Utilizarea unor metode inovatoare de cercetare și prezentare a informațiilor privind patrimoniul cultural imaterial din sfera civilizației mesei și a gastronomiei tradiționale;
- Promovarea, în context actual, a culturii tradiționale și a patrimoniului cultural imaterial prin utilizarea unor mijloace în acord cu așteptările și nevoile culturale ale publicului țintă;
- Realizarea unor produse culturale de calitate, accesibile și atractive publicului larg.
Grup țintă:
- 1000 de persoane care vor primi broșurile tipărite;
- 60 de persoane care vor participa la lansarea broșurii;
- 20 de persoane care vor participa la workshop-ul și degustarea evenimentului “Povestea verzei”;
- 30 de persoane care vor participa la evenimentul “Sare și piper”;
- 20 de persoane prezente la activitatea “Eleganță și rafinament la masă în Belle - Epoque, sf. Sec al XIX- lea și începutul sec. al - XX-lea”;
- 30 de persoane prezente la evenimentul “De basm și de poveste”;
- 30 de persoane prezente la atelier “Bârzozacuscă și fast food - Dialogul contemporan al culturilor și gastronomiei” ;
- 45 de persoane prezente la evenimentul “La masă cu strămoșii – Moștenirea bucătăriei pastorale și creștine românești”.
Rezultate:
- Se vor organiza 8 ateliere cultural educative care vor încerca să ofere o alternativă culturală, o aventură a cunoașterii și o călătorie în timp cu ajutorul căreia să descopere obiceiuri, tradiții, superstiții și credințe legate de anumite bucate și preparate. Activitățile vor avea în vedere atingerea aspectelor legate de obiceiurile la masă, gusturile, preferințele și imaginarul colectiv privind unele alimente si băuturi. De asemenea, activitățile vor oferi publicului informații de ordin senzorial, pe lângă cele cu caracter științific și cultural.
- Un produs cultural – Broșură care va fi realizată cu ajutorul unui istoric specialist în tradiții și istorie locală și va include rețete si informații cu poze despre obiceiurile și ritualurile care însoțesc mâncarea în timpul anumitor sărbători și momente din an.
- Videoproiecții - 10 videoclipuri cu rețete realizate în timpul atelierelor, care vor fi puse la dispoziția publicului larg pe site-ul Muzeului de etnografie, pe siteul AMB și vor fi transmise bibliotecilor școlare din județul Brașov.