xxx pron

Despre Cookies

cute chick with tiny tits has her pussy eaten out. tube

Folosim cookies pentru funcționalitatea site-ului și pentru a-ți oferi o experiență personalizată pe metropolabrasov.ro. Prin continuarea navigării, ne oferi acordul tău.
kowalskypage wap beautiful horny brunette babe.

Troițele din Șcheii Brașovului – mărturii ale timpului

Troițele din Șcheii Brașovului - mărturii ale timpului

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov a implementat în municipiul Brașov, în perioada iulie-decembrie 2015, proiectul cultural ”Troițele din Șcheii Brașovului – mărturii ale timpului”.

Intervenția culturală ”Troițele din Șcheii Brașovului – mărturii ale timpului” se încadrează în ”Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul județean a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015” și este finanţată de Județul Brașov, prin contractul nr. 9284 din 27 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului a fost de 71.740,28 lei, din care finanţarea nerambursabilă de la autoritatea finanțatoare a fost în valoare de 29.400 lei, iar contrinuția AMB a fost în valoare de 20.364,50 lei.

Obiective generale:

 • Proiectul a urmărit valorificarea patrimoniului cultural construit al Braşovului şi lărgirea ofertei culturale braşovene prin aducerea la cunoştinţa populaţiei locale şi a turiştilor români şi străini a moştenirii culturale din Şcheii Braşovului, reprezentată pe o parte de troiţele junilor, de arhitectura vernaculară şi de tradiţiile de peste an ale junilor din Şchei.
 • Prin proiect s-a dorit, de asemenea, creşterea gradului de cunoaştere a istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor din Braşovul Vechi (Şchei) din perspectiva monumentelor arhitecturale cu caracter religios – troiţele, unele dintre ele înscrise pe Lista Monumentelor Istorice din Braşov şi pe Lista Patrimoniului Cultural Naţional. Troiţele şcheienilor şi junilor constituie adevărate embleme ale spiritualităţii braşovene şi pot contribui la creşterea atractivităţii turistice a Brașovului datorită vechimii, frumuseţii execuţiei artistice şi obiceiurilor junilor şcheieni legate de aceste vestigii medievale sau moderne.

Beneficiarii proiectului și a rezultatelor acestuia sunt localnicii din Braşov, care beneficiază de informaţii referitoare la istoria şi valoarea patrimonială a troiţelor, turiştii români şi străini care se vor bucura de o ofertă culturală autentică şi de calitate și populaţia şcolară cu vârste între 15 şi 18 ani, care au participat la activități de educaţie nonformală despre patrimoniul cultural local și naționl.

Activități:

 • În cadrul proiectului s-au stabilit trei trasee turistice pietonale şi pentru biciclete, care au fost marcate după normele europene în vigoare și care se regăsesc pe trei panouri de informare turistică amplasate în zona cartierului Șchei.
 • S-au elaborat publicaţii ilustrate şi materiale de promovare (albume, pliante, cărți poștale) care conţine informaţii despre troiţe şi o hartă a traseelor menţionate, şi a fost organizată o expoziţie de fotografie care a popularizat troiţele din Şchei.
 • Pentru creşterea vizibilităţii monumentelor de arhitectură specifice Şcheiului în rândul localnicilor, s-au organizat sesiuni de informare despre valoarea patrimonială a troiţelor în rândul elevilor de liceu, în trei liceee de prestigiu ale Braşovului: Colegiul Naţional Unirea, Colegiul Național de Informatică ”Grigore Moisil”, Liceul Andrei Mureșanu Brașov.

Pentru realizarea tuturor acestor activități, Agenția Metropolitană Brașov a colaborat cu un consultant științific specializat în patrimoniul cultural, în persoana doctorului în istorie Alexandru Stănescu.  

Rezultate:

 • 800 albume de fotografie ”Troițe și cruci din Șcheii Brașovului”
 • 8000 de pliante-hărți în limbile română și engleză
 • 2000 de cărți poștale reprezentând troițe din Șchei
 • 3 trasee turistice create și marcate la nivelul infrastructurii pietonale din cartierul Șchei
 • 3 panouri turistice de informare și  promovare a traseelor create
 • O expoziție de fotografii
 • 90 de elevi brașoveni informați despre patrimoniul cultural local și național
 • Pagina de facebook ”Troițele din Șcheii Brașovului” de promovare și valorificare a patrimoniului cultural

Albumul de fotografie rezultat în cadrul proiectului a urmărit valorificarea troițelor ce reprezintă un tezaur arhitectural, istoric şi cultural valoros pentru Şchei şi Braşov, dar şi pentru patrimoniul cultural material şi imaterial românesc, multe dintre aceste vestigii fiind în strânsă legătură cu tradiţiile Junilor Braşoveni şi obiceiurile practicate de aceştia pe parcursul anului. Lucrarea a fost coordonată de istoricul Alexandru Stănescu, iar fotografiile aparțin fotografului Andrei Paul Nuțu și fotografii din colecții ale Muzeului de Istorie  Brașov, Arhivele Naționale și colecții private.

Proiectul ”Troițele din Șcheii Brașovului – mărturii ale timpului” poate constitui un prim pas spre apariţia unui studiu monografic despre trecutul istoric al românilor din Şchei şi Braşovul Vechi, credinţa acestora şi obiceiurile lor, ceea ce ar îmbogăţi informaţiile din acest domeniu.