Turn The Tables
Towards just, green and innovative food procurement!
Finanțare: European Commission, EuropeAid/173998/DH/ACT/Multi
Proiect coordonat de: Primăria orașului Dortmund
Perioada de implementare: 1 octombrie 2024 – 1 octombrie 2027
Parteneri:
- Municipality of Bergamo (Italia),
- Buy Responsibly Foundation / Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie (Polonia),
- Christliche Initiative Romero e.V. (Germania),
- Municipality of Cluj-Napoca (România),
- Clujul Sustenabil (România),
- City of Dortmund (Germania),
- MANI TESE ONG ONLUS (Italia),
- Tudatos Vásárlók Egyesülete / Association of Conscious Consumers (Ungaria),
- Budapest XIV. District Zugló Municipality (Ungaria)
Buget total al proiectului: 6.648.915 de euro
Buget AMB: 393,372.00 de euro
Cofinanțare AMB: 78.898,00 de euro
Descriere proiect:
Criza climatică, pandemia de COVID și războiul Rusiei împotriva Ucrainei au dezvăluit în mod impresionant că sistemul alimentar actual nu este nici rezistent, nici durabil. Sistemul alimentar global este bine cunoscut pentru provocările sale globale, inclusiv inegalitățile globale și crizele ecologice. Pentru a schimba impactul global negativ al consumului nostru, trebuie să facem schimbări la nivel local în acest sector important. Aici intervine acțiunea propusă.
Un consorțiu format din 5 autorități locale (LA) și 5 organizații ale societății civile (OSC) din 5 țări UE (Germania, Italia, România, Ungaria și Polonia) demonstrează schimbarea atât de necesară în sistemul alimentar și comunică mesajul pozitiv și motivant că autoritățile locale și cetățenii pot fi factori importanți ai dezvoltării durabile prin proiectele lor la nivel local. Întrucât fiecare persoană este un consumator de alimente și face zilnic mai multe alegeri cu privire la consumul lor, sectorul alimentar este un exemplu ideal pentru a ajunge și a informa tinerii consumatori cu privire la serviciile de alimentație publică din școli, universități și instituții, precum și segmentele de populație mai puțin sensibile la provocări globale. Acțiunea constă din doi piloni:
- Proiecte locale privind :
- achizițiile (publice) durabile,
- reducerea risipei alimentare și
- autoaprovizionarea cu alimente.
- Campanie de sensibilizare și implicare a UE pentru informarea, sensibilizarea și implicarea consumatorilor din UE, cu accent pe segmentele de tineret și populație mai puțin implicate în provocările globale.
Grupuri țintă:
200.000 de consumatori (în special tineri) din instituții care oferă servicii de alimentație colectivă.
- de angajați și factori de decizie din administrațiile autorităților locale (inclusiv achizitorii publici).
- 50 de furnizori catering și 500 de personal de bucătărie.
- 800 de producători și fermieri de alimente.
- 500 de tineri foarte implicați, formați ca multiplicatori și inovatori, dintre care 15 participă la Youth Task Force și 20 care vor reprezenta campania în calitate de tineri ambasadori ai proiectelor.
- 100 de factori de decizie politică (nat. și UE).
Beneficiari finali:
Consumatorii serviciilor publice de cantine din cele cinci țări vizate au nevoie de un acces mai bun la alimente sănătoase și durabile, în special în cantinele publice unde își iau masa zilnică.
Lucrătorii din aprovizionarea globală și locală sunt cei mai afectați de problemele din lanțurile globale de aprovizionare cu alimente, cum ar fi munca peste program pentru salariu minim, manipularea pesticidelor periculoase etc.
Fermierii (agro)ecologici din Sudul Global și UE au nevoie de acces la piață și de cumpărători de încredere ai produselor lor. Acești fermieri au nevoie de un dialog îmbunătățit cu privire la costurile reale ale alimentelor și de o apreciere a producției durabile.
Rezultate:
- Cunoștințele și capacitățile administratorilor publici, instituțiilor private și ale altor părți interesate cheie cu privire la impactul socio-ecologic, posibilitățile legale și instrumentele practice ale achizițiilor publice durabile de alimente sunt dezvoltate și consolidate.
- 000 de cetățeni vor beneficia de alimente durabile și de înaltă calitate prin cel puțin 50 de proiecte locale de succes în instituții cu servicii de catering colectiv.
- Se stabilesc dialoguri între autoritățile locale, fermierii ecologici, companiile de comerț echitabil și factorii de decizie și consumatorii.
- Învățarea reciprocă între 100 de autorități locale cu privire la sistemele alimentare durabile locale este stabilită prin schimbul de bune practici.
- Turn the Tables informează 10 milioane de cetățeni ai UE din minim din 5 țări UE privind provocările locale și globale ale sistemului alimentar actual și rolul important al autorităților locale, guvernelor naționale și UE în tranziția sa verde și justă.
- 500 de tineri foarte implicați sunt formați ca multiplicatori și inovatori pentru a participa și promova proiecte locale privind serviciile alimentare durabile și solicită politici pentru sisteme alimentare durabile, juste și accesibile social la nivel național și UE.